Ga naar de homepagina van Giezelbaargbloazers
Je bent hier: home - ontstaan
Het onstaan van de Giezelbaargbloazers oet Veele

Veele bezit een bijzonder blaasinstrument, de Westerwoldse midwinterhoorn.
Hoe komt het dorp er aan?

Frits, Geert, Jan en hun vrouwen uit Oud Veele deden mee aan een midwinterhoornwandeling in Drenthe.
Op de terugweg zeiden ze tegen elkaar: "Dat mouten wie ook doun."
Zij gingen op zoek naar geschikt hout, en op hun gezaag en geklop kwamen anderen af, die ook enthousiast raakten.
Wubbe en Harm van "Plaatselijk Belang Veele," waren daar ook bij.
Toen de eerste hoorns klaar waren, moest er geoefend worden.
Geert en Tiny boden hun boerderij "Eusinghe Arve" aan als oefenruimte, waarbij Tiny haar keuken aanbood, om na afloop gezellig na te praten onder het genot van een door haar geserveerd kop "kovvie mit kouke."

Vanaf de eerste zaterdag in oktober tot Driekoningen komen wij daar wekelijks bijeen om te oefenen. Als leermeester kwam Jan Schelfhorst uit Twente naar de groep, gegroeid naar 14 mannen, die zich van de naam "Giezelbaargbloazers uit Veele" had voorzien. Naar Saksisch gebruik zijn wij alleen in de Adventstijd tot Driekoningen in de open lucht te horen.
Dagblad van het Noorden, in de persoon van de journalist Marcel Looden, besteedde op 4-12-2007 uitgebreid aandacht aan ons, gevolgd door een optreden voor RTV Noord.

Voor verenigingen en andere organisaties verzorgen wij nu ook middag- of avondvullende optredens waarbij demonstraties van het hoorngebruik, en verhalen verteld worden.
Wij besloten om op de zaterdagavond voor- of rond Driekoningen, onder de paraplu van "Plaatselijk belang" een avondwandeling te houden, over een geheel met waxinelichtjes en vuurkorven verlichte route langs de Giezelbaarg. Waarbij het geluid van de hoorns is te horen en verhalenvertellers beluisterd kunnen worden.
De eerste wandeling was op 5-1-2008, met als startpunt de boerderij van Joling "Arve Broers" in Oud Veele. Dit was meteen een succes en de toeloop van wandelaars werd elk jaar groter.

De groep bestaat nu uit 14 mannen en twee vrouwen, de tussentijds opgerichte jeugdafdeling bestaat uit 2 meisjes en 1 jongen. Voor alle groepen zoeken wij nog enthousiastelingen.
Wij heffen geen contributie, wel vragen wij zelfwerkzaamheid. Voordat je zelf een hoorn aanschaft of gaat maken, kun je eerst een hoorn lenen.

Voor verdere inlichtingen zie onze Donatie-pagina.


Bron: Overgenomen uit: www.veele.info (voormalige website Plaatselijk Belang Veele)